Ministerie van onderwijs op bezoek bij OBS De Droomboom in Heerlen

PERSBERICHT

Ministerie van onderwijs op bezoek bij OBS De Droomboom in Heerlen

Heerlense basisschool oogst bewondering voor aanpak techniekonderwijs waarbij ‘aanprutsen’ mag

Heerlen, 30 november 2018 – Vandaag kreeg basisschool De Droomboom uit Heerlen bijzonder bezoek. De school ontving Mathilde Reitsma-Slotboom van het ministerie van OCW. Reden is de vernieuwende manier waarop techniekonderwijs op de Droomboom wordt toegepast. De school behoorde eerder dit jaar tot een van de drie genomineerden voor de TechniekTrofee 2018 in de categorie ‘beste voorbeeld’ van wetenschap- en techniekonderwijs.

Dit initiatief van TechniekTalent.nu zet basisscholen die als voorbeeld dienen voor Nederlands techniekonderwijs, in het zonnetje. Tijdens een rondleiding langs de klassen en gesprekken met leerkrachten en leerlingen kreeg mevrouw Reitsma-Slotboom een kijkje in de keuken van het techniekonderwijs bij De Droomboom.

Inspirerend

Mathilde Reitsma-Slotboom, afdelingshoofd School & Omgeving bij de directie Primair Onderwijs is onder de indruk van haar bezoek: “De school geeft op een bijzondere manier invulling aan techniek en onderzoekend en ontwerpend leren. Het is erg inspirerend om hier een dag aanwezig te mogen zijn. Andere scholen, niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd, die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van wetenschap en techniek zouden hier zeker ook geïnspireerd kunnen raken. De school brengt kinderen op een leuke en laagdrempelige manier in aanraking met techniek. Als de kinderen geënthousiasmeerd blijven brengt dit ons later hopelijk ook de technisch geschoolde mensen die we zo hard nodig hebben”,  aldus Reitsma-Slotboom.

‘Aanprutsen mag’

De Droomboom combineert wetenschap en techniek met maakonderwijs, taal en rekenen en biedt de leerlingen van 3 tot en met 8 ‘quests’ aan. Binnen een quest werken de leerlingen vanuit een gedegen kennisbasis aan onderzoeks- en ontwerpopdrachten, waarbij veel ruimte is voor ‘aanprutsen’. De school merkt dat deze aanpak heeft geleid tot een cultuur waarin fouten maken hoort bij het leerproces.

Jo Budie, directeur OBS De Droomboom: “Wij willen ons onderwijs toekomstbestendig maken en daarmee Wetenschap & Techniek op de kaart zetten. Wij zijn dan ook trots dat onze school vandaag bezoek kreeg van het ministerie van OCW. Het is voor ons een extra bevestiging van de vernieuwende en autonome manier waarop wij W&T onderwijs toepassen op onze school. In een snel veranderende samenleving is domeinkennis wezenlijk. Vanuit deze basis geven we kinderen ruimte om vragen te stellen en wordt hun nieuwsgierigheid geprikkeld. Met onze W&T-aanpak laten we zien dat kinderen onder de juiste omstandigheden goed in staat zijn om hun eigen onderzoek uit te voeren. Het zou mooi zijn als wij andere scholen kunnen inspireren met onze W&T ervaringen.”

Over TechniekTalent.nu

TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van technische sectoren in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Het is ons doel om jongeren te enthousiasmeren voor de techniek om daarmee technisch talent te winnen voor de technische sectoren. Dit doen we samen met schoolleiders, decanen, docenten en leerkrachten én technische bedrijven. Door hen te inspireren, te adviseren en te faciliteren met kennis over integratie van techniek en technologie in het funderend onderwijs, en door de samenwerking tussen scholen en bedrijven te stimuleren.TechniekTalent.nu biedt scholen in het hele land kosteloos ondersteuning om meer aandacht aan techniek te besteden. Op zo’n manier dat het leerlingen aanspreekt. Zie ook: www.techniektalent.nu